אורטיקריה כרונית

קרדיט לתמונה: Enoch Lau

אורטיקריה היא מחלת עור נפוצה למדי, קיימת הערכה שהיא תוקפת 20% עד 25% מכלל האוכלוסייה בשלב כלשהו בחיים.

המעניין הוא שדווקא המחלה בגרסה החריפה שלה (האקוטית) היא זו אשר לרוב חולפת מעצמה תוך מספר ימים ולפעמיים אפילו שעות! לרוב היא גם לא מסכנת חיים, אלא אם כן הנגעים של המחלה מופיעים במערכת או איברים הקשורים לנשימה.

למרבה הצער, אחרים נאלצים להתמודד איתה מספר רב של שבועות וגם אז ייתכן שהיא תתפרץ שוב במשך מספר שנים טובות ולעיתים גם זהו לא סוף הסיפור.

אחד הגורמים העיקריים למחלה בצורה הכרונית שלה הם נוגדנים עצמאיים אשר נקשרים לקולטנים על תאים הנקראים תאי פיטום. בתגובה לכך תאי הפיטום מפרישים נוזלים וחלבון הגורמים לגרד ולהופעתם של הנגעים המזכירים לעיתים כוויות. גם הבצקת שעשויה ללוות את המחלה מקורה בפגם במערכת החיסון (שעשוי בעצמו להיות תוצאה של מחלה קשה אחרת כגון סרטן הדם).

כיצד ניתן להקל על הגרד כאשר המחלה היא כרונית?

בדומה למחלת העור הכרונית אטופיק דרמטיטיס, גם התקפי האורטיקריה עשויים להופיע כאשר הגוף נחשף לאלרגנים מסוימים, וזאת גם כאשר האלרגנים הם לא מקור המחלה עצמו.

הרפואה המערבית עושה שימוש בתרופות סטרואידליות או אנטי-היסטמינים אשר מדכאים את הפרשת החומרים הגורמים לאלרגיה. במקרים קשים במיוחד מזריקים אדרנלין המלווה באשפוז.

עם זאת, גם כאשר לוקחים תרופות המייצבות את המצב, חשוב מאוד להפחית כמה שיותר את החשיפה לאלרגנים. גם אם לא ניתן לזהות אלרגנים ספציפיים, יש מספר פעולות שמיועדת להרגעת העור ושיקום מעטפת הבידוד שלו (“המחסום העורי”).

למשל:

  • חשוב להקפיד על מקלחות קרות וקצרות, מים חמים עשויים להפוך את העור לרגיש יותר
  • חשוב להימנע מלבישת בגדים צמודים המגרים את הגוף או סופגים זהה (בגדי כותנה עבים)
  • רצוי להשתמש בקרם לחות טבעי בעל רמת חומציות גבוהה.

ניתן לצמצם חשיפה לאלרגנים באופן הבא:

1.הוספת מנטרל אלרגנים לכביסה– חלק גדול מהבגדים אותם אנחנו לובשים עשויים מחומרים שהם בעצמם אלרגנים ונוספים בתהליך האשפרה (זה שאמור לשפר את תכונות הבד, כגון הפיכתו קל לגיהוץ).

מלבד זאת, האלרגנים אליהם אנחנו רגישים נשארים על רוב הבגדים גם לאחר הכביסה. אומנם את הכביסה אי אפשר להרתיח ו”לחסל”  את האלרגנים, אך ישנם מנטרלי אלרגנים שאותם אפשר להוסיף לכביסה רגילה.

2.קרדית האבק – ההפרשות של קרדית האבק הן אלרגן נוסף. מדובר ביצור מיקרוסקופי אשר אוהב מקומות לחים וחמימים ולכן חשוב לנקות אבק ולשאוב גם אזורים נסתרים. לדוגמה, את בסיס הספות, שטיחים, וילונות ועוד.

יש גם מצעים מיוחדים כגון ציפית, ציפה, סדין ומגן מזרן מכותנה הסרוגים באופן צפוף ועמידים בפני חלק מהאלרגנים כגון אלו של הקרדית, אך כצעד ראשון ניתן לשים את המצעים הקיימים בשמש כדי לייבש אותם.

רק בריאות!