טיפים להתמודדות עם מצבי חרדה במלחמה

December 29 2023Oded B

כל ישראלי\ת יודעים שמלחמה היא תקופה של אי שקט, אשר לא פעם כרוכה גם בחוסר יציבות כלכלית, רגשית ואף משפחתית. מלחמת “חרבות ברזל” אמנם נכפתה עלינו במפתיע ב-7 באוקטובר, אבל הכאוס וחוסר הוודאות לא יחדרו לגבולות ביתנו. בשורות הבאות ריכזנו כמה טיפים מועילים להתמודדות עם מצבי לחץ בזמן מלחמה – המשיכו לקרוא.

כמה מילות הקדמה על חרדה ומלחמת חרבות ברזל

אם מלחמת ה-7 באוקטובר גורמת אצלכם לתחושות קשות, וכאלו שממש יכולות לבלבל גם את האנשים עם הסנטר החזק ביותר, אתם לא לבד בסירה. טבעי להרגיש חרדה בזמנים כאלה, אך במקרים מסוימים החרדה מציפה עד כדי כך שמובילה לסוגי התקפי זעם בעוצמות שונות. בזמנים כאלה, חשוב “להצטייד” בכלים ובאסטרטגיות הנכונות כדי לאפשר לעצמכם ניהול חרדה בצורה בריאה ונכונה יותר. בפוסט הבא לפניכם, נעבור על מספר טיפים להתמודדות עם חרדה במלחמה. נציין את הדבר הבא, הטיפים הבאים עשויים להועיל לא רק במהלך מלחמת חרבות ברזל, אלא באופן כללי כאשר אתם מרגישים שהמצב הביטחוני גורם אצלכם לתחושות קשות או מורכבות בצורה אחרת.

טיפ #1 – הבינו מהם הטריגרים לחרדה שלכם

בדרך כלל, הצעד הראשון בניהול חרדה הוא להבין מה מביא אותה להיות מורגשת אצלכם. למעשה, טיפול רגשי למבוגרים לא פעם עוסק בדיוק בסוגייה הזאת – מה גורם אצלכם לחרדה?  באופן כללי, חשוב וממש חיוני לזהות מחשבות וגורמים המעוררים מתח וחרדה. ברגע שאתם יכולים לזהות את הטריגרים, אתם יכולים לעבוד על טיפול בהם ולמזער את השפעתם עליכם. אחת הדרכים להבין טריגרים היא לכתוב איזשהו ניהול מחשבות ורגשות ביומן, וכך למעשה תוכלו לעקוב אחר התחושות שמלוות אתכם במהלך היום. בכל פעם שמתעוררת חרדה, נסו להתבונן במחשבות שלכם ולציין דפוסים או גורמים שהתלוו אליה.

טיפ #2 – הישארו מחוברים לסביבתכם

בסופו של דבר, בידוד וכן בדידות יכולים להגביר את תחושות החרדה בתקופות מלחמה, ואגב, חווינו זאת גם בתקופת הקורונה. לכן, חשוב שתשמרו על קשר עם משפחה וחברים כדי לשמור על תחושת “נורמליות” בזמנים לא ברורים. במילים אחרות, תוכלו לנסות “לנרמל” את קושי התקופה בעזרת פנייה למשפחה וחברים לעתים קרובות, לשמור על קשר באמצעות שיחות וידאו או ברשתות החברתיות וכולי. בשורה התחתונה, חיבור עם אחרים שעוברים חוויות דומות יכול לעזור להקל על תחושות האימה וחוסר האונים, אז המילה החשובה ביותר כאן היא – שיתוף. נסו לשתף בתחושות שלכם את קרוביכם, אתם תראו מיד שגם אם בהתחלה קשה לשתף, הפעולה הזאת בד”כ תקל עליכם משמעותית.

טיפ #3 – נסו לתרגל טיפול עצמי

בתקופות של מלחמה, קל להזניח את הטיפוח והטיפול העצמי ולהתמקד אך ורק בחדשות טלגרם או בחדשות הטלוויזיה. הלך הרוח הזה יכול להוביל לתשישות והזנחה של בריאות גופנית ונפשית, אל תשכחו את זה. לכן, אנו ממליצים לתת עדיפות לפעילויות טיפול עצמי כמו:

  • פעילות גופנית בהתאם לרמת הכושר שלכם.
  • אכילה בריאה ושינה מספקת.
  • הקשבה למוסיקה מרגיעה.
  • עיסוק בתחביבים שמרגיעים אתכם.
  • תרגולי נשימות שניתן למצוא באופן חופשי ב-יוטיוב.
  • טיולים בחוץ עם הכלב במידת האפשר.
  • מדיטציה, יוגה ושלל פעילויות שונות שיכולות לשפר תהליכים רגשיים שונים.

זכרו, טיפול בעצמנו בונה חוסן נפשי ורגשי, ואלו הם מרכיבים קריטיים בתקופות של אי-ודאות.

טיפ #4 – נהלו נכון חשיפה למדיה

אם אתם בכל רבע שעה בודקים את חדשות הטלוויזיה, אנחנו ממליצים להתחיל למנן יותר נכון את החשיפה שלכם אליה ולמדיה באופן כללי. בין אם מדובר על מלחמת חרבות ברזל או שמא מדובר במצב ביטחוני אחר, הגבלת החשיפה לתקשורת חיונית בניהול חרדה בזמן מלחמה. אין ספק שחשוב להישאר מעודכנים, אבל לא עד כדי כך שממש “תיבלעו” בתוך החדשות. ההמלצה היא לנסות להגדיר שעות ספציפיות ביום לבדיקת עדכוני חדשות והגבלת שוטטות במדיה החברתית. כמו כן, השתדלו לא ליפול לפינה הזאת של פייק ניוז, כי זה אך ורק גורע מהבריאות הנפשית שלכם. באופן כללי, כדאי לבחור במקורות מידע אמינים ולנסות למצוא איזון בין שמירה על מודעות לבין מזעור החרדה.

טיפ #5 – קבלו עזרה מקצועית במקרה הצורך

זה כנראה הטים החשוב ביותר שנוכל לתת לכם, במיוחד בהתחשב בעובדה שבימינו ניתן לקבל סבסוד בקופות החולים על טיפולים שונים. לכן, אם החרדה הופכת לבלתי ניתנת לניהול ומשפיעה קשות על חיי היומיום, עדיף לשקול לפנות לעזרה מקצועית. מטפלים יכולים להציע ערך מוסף עצום וכלים של תמיכה כדי לעזור לנהל ולהתגבר על חרדה. חשוב לזכור, פנייה לעזרה היא סימן לחוזק, לא לחולשה! חשוב לא להסס לקבל סיוע במידת הצורך.

כמה מילות סיכום על חרדה במלחמת חרבות ברזל

בסיכומו של דבר, התמודדות עם חרדה בזמן מלחמה יכולה להיות חוויה מאתגרת, בין אם מדובר על מלחמת חרבות ברזל או על כל מצב ביטחוני שחווינו במשך עשרות השנים האחרונות. עם זאת, הטיפים שדיברנו עליהם בפוסט הנה עשויים לאפשר לכם ניהול חרדה טוב יותר. מצבים אלו של מלחמה יכולים להיות לא נוחים, בלשון המעטה, אבל מצד שני, תקופות אלו יכולות לשמש ולהפוך להזדמנות לצמיחה אישית. לכן, נסו להבין מהם הטריגרים לחרדות שלכם, הישארו מחוברים למשפחה שלכם, תרגלו טיפול עצמי ונסו לנהל נכון את החשיפה שלכם לרשתות החברתיות ופייק ניוז. במידת הצורך, כמובן בקשו עזרה מקצועית. בשורה התחתונה, תמיכה בעצמכם בזמנים של סערה תעזור ללא ספק לעשות את ההבדל.

Share: